Biblioteket
... Det forskande intellektet kan inte tränga in i Överjaget och förstå det, eftersom tänkandet endast kan uppfatta samband mellan idéer. Således är tänkandet för alltid hänvisat till att vara kvar i en värld av dualiteter, begränsningar och enskildheter. Intellektet kan inte förstå helheten utan endast delar. Därför är förnuftet, som är beroende av tänkande, inte kompetent att förstå det mystiska Överjaget. Upplysningen måste upplevas och kännas...
5.7.8.1,Lyssna … Våra sinnen kan bara uppfatta det de har skapats för att uppfatta. På samma sätt är det med intellektet som inte kan förstå vad det aldrig konstruerades för att förstå. Inom sina respektive områden är det de åstadkommer godtagbart för oss, men utanför dessa sfärer måste vi söka efter något som är bortom bägge…
5.7.8.1,Lyssna ... Varje verbal förklaring av vad Överjaget är förfelas så länge vi inte själva känner Överjaget i oss själva - och som oss själva.
5.7.8.2,Lyssna ... Därför att tänkandet alltid måste ha ett objekt att sysselsätta sig med, kan det aldrig tränga in i Överjaget - för här är allt ett, här finns ingen dualitet. Vi måste avstå från tankar och ting om vi ska komma in i det absoluta...
5.7.8.2,Lyssna … När rationellt tänkande inser att det inte kan nå utöver sig självt, inte kan åstadkomma något annat än en ny tanke, har det nått så långt det kan gå och fullgjort sin verkliga funktion …
5.7.8.2,Lyssna
14 jan 2015
9 jan 2020
18 apr 2013
19 apr 2015
7 nov 2022
The notebooks are copyright © 1984-1989 The Paul Brunton Philosophic Foundation
This site is run by Paul Brunton-stiftelsen · info@paulbruntondailynote.se