Biblioteket
Var och en som vill utvecklas utöver den andliga nivå som förekommer hos människor i allmänhet, måste börja med att förändra sina vanor. Hans uppgift är att dagligen reflektera över sitt liv, att be och meditera. Han måste skärskåda sina handlingar i ljuset av filosofiska värderingar, filosofisk etik och moral...
3.2.5.4,Lyssna Vi måste lära oss att ge upp vår egoism och svälja vår stolthet. Vi måste städa bort all orenhet från vårt hjärta och sedan öppna det för det gudomliga.
3.2.5.5Lyssna Längtan efter själen har gått in i hans gener. Varje handling, varje tanke är en oundviklig följd av detta grundläggande faktum.
3.2.5.8Lyssna Gör det till en vana, tills det har blivit en del av din karaktär, att vara vänlig och mild, förlåtande och medkännande. Vad har du att förlora? Några småsaker här och där, lite pengar nu och då, kanske lite tid eller en diskussion. Men betänk vad du kan få istället. Mer frihet från det personliga egot, större rätt till Överjagets nåd, mer skönhet i den inre världen och fler vänner i den yttre.
3.2.5.12Lyssna Utan mod kan detta sökande inte föras till ett framgångrikt slut. Mod behövs i sökandets början, i dess mitt samt då dess fullbordan kan börja anas. Det krävs mod för att våga tänka självständigt, mod för att gå sin egen väg oberoende av omgivningen samt mod för att hörsamma intuitionens vägledning mot nya, ovanliga och okända mål.
3.2.5.13Lyssna Med viljans hjälp, tack vare kraften i ett beslut som tagits och fullföljts, kan vi kämpa mot vår lägre, animala natur för att vinna frid. Genom att praktisera mental tystnad, genom att vända oss inåt och låta vår högre natur träda fram, kan vi även uppnå den.
3.2.5.17Lyssna Visdom är nödvändig för att få ut det mesta möjliga av livet. Att disciplinera sin karaktär är oundgängligt om man vill slippa onödigt lidande. Kontroll av tankar och känslor är ofrånkomligt för att uppnå inre frid. Att känna vördnad för det heliga är nödvändigt för vårt andliga uppvaknande.
3.2.5.26Lyssna Den som tror att kroppen är hans verkliga jag, missförstår sig själv. Bara en sträng skolning kan korrigera denna felaktiga uppfattning. Intensiva upplevelser avslöjar att det djupt i vårt inre finns en kraft som är mer subtil än både kroppen och intellektet.
3.2.5.27Lyssna Det är sant att längtan efter Överjaget också är en önskan, som även den så småningom måste överges. Men den är till hjälp för att övervinna mindre eller lägre önskningar.
3.2.5.31Lyssna De ”verktyg” som behövs för det andliga sökandet beskrivs av Buddha i den åttafaldiga vägen: (1) rätt tro, (2) rätt beslut, (3) rätt tal, (4) rätta handlingar, (5) rätt levebröd, (6) rätt strävan (7) rätt tänkande, (8) rätt meditativ inåtvändhet.
3.2.5.32Lyssna Vi ska inte bara söka det verkliga, vi ska älska det också – inte endast göra det till föremål för våra ständiga tankar utan också för vår vördnadsfulla tillbedjan.
3.2.5.39Lyssna När vi upplever egots litenhet och begränsning jämfört med Överjagets storhet och gränslöshet blir vi ödmjuka. Människor som inte är förmögna att känna vare sig det ena eller det andra får rådet: Utveckla ödmjukhet.
3.2.5.41Lyssna De som inte kan, eller inte vill böja sina huvuden i vördnad i vissa sammanhang, till exempel i solnedgången eller på särskilda platser, till exempel vid anblicken av ett imponerande bergsmassiv eller inför en människa som har förverkligat livets högre mening, kan inte ta till sig den högsta visdomen.
3.2.5.42Lyssna För att utveckla och förfina en människa krävs inte bara träning av hennes intellektuella och känslomässiga sidor utan även av den estetiska. Allt detta övas samtidigt. Kärlek till skönheten i naturen och konsten, till solnedgångar och bilder, till blommor och musik lyfter oss närmare perfektionen.
3.2.5.43Lyssna Det kanske inte är någon grundsats i många läror, men i filosofin är det så. Att med hjälp av konst och natur rena och förfina känslolivet, kontrollera attityder och höja sinnesstämningen är andliga övningar.
3.2.5.46Lyssna Att hysa hopp och förväntan om att bli upplyst är rätt inställning. Men tidpunken då denna nåd kommer oss till del är omöjlig att förutse. Därför måste hopp balanseras med tålamod och förväntan med uthållighet. Under tiden har vi fullt upp att göra med att förbättra vår karaktär och förståelse, utveckla intuition och praktisera meditation, be om nåd och ödmjukt böja oss för Överjagets vilja.
3.2.5.53Lyssna Fram till det minnesvärda ögonblick då karma låter oss möta den inre Mästaren, är det vår uppgift att fortsätta att förbereda oss väl för vad som då kommer att hända. Uppgiften är att medvetandegöra och undanröja alla fel och svagheter i vår karaktär. Vi måste beslutsamt leva på bästa möjliga sätt, dvs vara goda exempel när det gäller sanning, godhet och skönhet. Vi måste också rätt värdera såväl världsliga som andliga ting och modigt och med klokhet möta livets utmaningar.
3.2.5.55Lyssna För en viss typ av människa är den viktigaste faktorn i det inre livet att utveckla skarpa förmågor som viljestyrka och beslutsamhet, handlingskraft och uthållighet, beslutsamhet, flit och liknande.
3.2.5.57Lyssna Till sist måste vi höja oss till den rena atmosfär varifrån vårt personliga liv kan betraktas som något avskilt och utanför. Och ännu svårare — att leva på ett sådant sätt att egot uttrycker den visdom och den godhet som karakteriserar denna höga medvetandenivå…
3.2.5.59,Lyssna Till sist når oss insikten att vi måste bli som barn och återvinna vår tro. Men den här gången blir det inte en blind tro, utan en intelligent. Vi måste befria oss från stolthet, arrogans och intellektets fåfänglighet och böja våra knän i vördnad för det tidlösa mysteriet. Det är så mycket vi kan lära om oss själva, om vårt medvetande, om livslagarna och om naturens ordning. Ingenting ska förkastas. Vi behöver såväl tro som vetande. Till sist återstår det bara att ta farväl av alla ”ismer”, oavsett hur mycket de än har betytt i det förgångna - och börja tänka, känna och leva som fria människor.
3.2.5.60Lyssna Vår personliga uppgift är att växa andligen så mycket vi kan så fort vi kan – med koncentration på oss själva men alltid med tanke på att vi en dag ska vara redo att göra något även för andra. Andlig tillväxt inkluderar meditationsövningar som ska utföras så regelbundet som möjligt, metafysiska studier, utveckling av intuition samt en hela tiden växande kärlek till den gudomliga själen, det sanna jaget, den stråle av Gud som är reflekterad i vårt inre …
3.2.5.61,Lyssna Det faktum att vi kanske inte har haft några mystiska upplevelser, trots att vi ansträngt oss för att utveckla koncentrationsförmågan, behöver inte göra oss alltför besvikna. Enbart koncentration räcker inte, bön och längtan efter det heliga är inte mindre viktigt, liksom att tålmodigt förbättra karaktären, eliminera svagheter, stärka viljan och rena känslorna. Om vi troget och uthålligt fortsätter detta arbete, kommer resultatet inte bara att bli en utvecklad och välbalanserad personlighet. Så småningom kommer vi även att få del av Överjagets vägledning och nåd.
3.2.5.64Lyssna Hur, och med vilka hjälpmedel, kan en människa upptäcka sanningen? Genom en tillräckligt aktiv och en tillräckligt intelligent strävan att tränga in såväl i den andliga mystiken som i den andliga filosofin, samtidigt som hon låter sig genomsyras av vördnad.
3.2.5.67Lyssna Råd till en sökare: Lyssna först eller studera, reflektera och inse vad du, världen och Gud är. Gå sedan in i stillheten, älska den. Stillheten kommer att ta hand om dig och dina problem.
3.2.5.68Lyssna Sökandet tar alla sidor av vårt väsen i anspråk, och när uppvaknandet kommer blir alla sidorna upplysta. Som en föreberedelse bör vi fortsätta med våra ödmjuka böner om nåd, med övningarna att plötsligt minnas Överjaget, med uppgivandet av den lägre naturen till den högre, samt med den aldrig upphörande längtan efter Verkligheten.
3.2.5.70Lyssna Vi behöver en ödmjukhet som gräset, som alla trampar på — ett tålamod som trädet, som hemsöks av alla väder.
3.2.5.76Lyssna Sökandet är att arbeta med sig själv, att förbättra karaktär och attityd, att tillgodogöra sig kunskaper och förmågor. Men framför allt handlar det om att skärpa sin uppmärksamhetsförmåga, att kontrollera tankar och känslor samt att fostra sin intuitiva känslighet.
3.2.5.78Lyssna Vi lever i en fantastisk men ödesmättad tidsepok. För alla som befinner sig på sökandets väg är det en viktig uppgift att vara bärare av ljus i en mörk tid. Men först, innan detta kan ske, måste var och en rena, förädla och utveckla sig själv. Vi måste göra oss värdiga den gudomliga nåden, eftersom inget kan uträttas enbart med hjälp av vår egen kraft.
3.2.5.83Lyssna Om det dagliga arbetet sker parallellt med att dagligen minnas det högre, och om ett inre oberoende av egot står i harmoni med båda, kan målet uppnås lika väl av den världsliga människan som av den som har tagit avstånd från världen.
3.2.5.88Lyssna Denna filosofi måste till att börja med bli känd, därefter förstådd, sedan accepterad och till sist en del av vårt dagliga liv.
3.2.5.89Lyssna Till varje dag bör vi ställa frågan vad den har givit oss i vår livslånga strävan efter högre värderingar och normer.
3.2.5.92Lyssna Vi behöver inte bekymra oss över att försöka förstå allt i denna undervisning om vi tycker att många saker är alltför svåra. Det är tillräckligt att börja med det vi kan förstå och tillämpa det i vårt dagliga liv. Detta kommer senare att leda till ökad intuitiv känslighet och förmåga att ta till oss idéer som vi för närvarande lämnar därhän.
3.2.5.94Lyssna … en värdefull aspekt av sökandets teknik är att se varje viktigare erfarenhet som en möjlighet att lyfta oss till ett högre plan. Allt beror inte på erfarenhetens speciella natur — utan på vårt sätt att förhålla oss till den. Erfarenheten kan vara behaglig eller plågsam, den kan vara en frestelse eller en motgång, en smekning eller ett hårt slag av ödet. Oberoende av dess natur kan den hjälpa oss att växa. Efterhand som vi rör oss från den ena erfarenheten till den andra, kan vi gå från en lägre till en högre nivå av styrka. Om varje situation används rätt — om vi studerar den analytiskt och opersonligt och ber det högre jaget om hjälp ifall det är fråga om en frestelse eller om visdom om det är fråga om ett misslyckande — så är vår framgång säkrad …
3.2.5.96,Lyssna Det finns mycket att vinna genom att uppfatta allt som händer oss som en möjlighet till andlig utveckling och tillväxt. Metoden är enkel. Se varje människa du möter och som på något sätt griper in i ditt liv, som en budbärare från Överjaget. Uppfatta varje händelse som på något sätt lämnar spår efter sig, som en gudomligt inspirerad lärare.
3.2.5.97Lyssna Vi måste anstränga oss för att finna gudomen i vårt inre — men inte bara under meditationen utan i livets alla skiften.
3.2.5.98Lyssna Eftersom de flesta är tvungna att leva i världen som lekmän, eller väljer att göra det, måste vi lära oss att gestalta tillvaron så att den främjar vår andliga utveckling och inte försvårar den.
3.2.5.101Lyssna Nybörjaren måste skaffa sig kunskaper, delta i studiegrupper och seminarier, studera böcker och diskutera idéer - ja, även debattera med idéernas kritiker. Men den som redan har gjort allt detta måste gå vidare och testa om idéerna håller i det dagliga livet, för det är där de måste visa sitt värde.
3.2.5.103Lyssna … Gita säger oss att inga ansträngningar är förgäves, att allt bär frukt någon gång, någonstans — om inte i det här livet så i något annat, om inte i den här världen så i nästa…
3.2.5.109,Lyssna När viljan är svagare än fantasiförmågan förlorar livet sin balans.
3.2.5.126Lyssna Att utveckla sina idealistiska tendenser men försumma de realistiska, att försöka uppnå en hög intellektuell nivå men samtidigt vara kvar på sin låga moraliska, att vara överkritisk mot andra men underkritisk mot sig själv — detta är exempel på obalanser som vi bör korrigera så snart som möjligt.
3.2.5.128Lyssna Idealet är helheten och harmonin i balanserande egenskaper — ingen förnekad, ingen glömd. Den aktiva viljan går hand i hand med intuitionen, njutningslystna sinnen stabiliseras av det sanningsälskande förnuftet.
3.2.5.131Lyssna Oavsett vilka förmågor eller kvaliteter, funktioner eller aspekter i vår karaktär som har brister eller uppvisar svagheter så bör de förbättras. Det som å andra sidan finns i övermått bör tyglas eller modifieras. Harmoni, balans och helhet är karakteristiska drag i detta sökande.
3.2.5.143Lyssna Balans är varken lätt eller snabbt vunnen, men priset uppvägs av de fördelar den ger – ökad trygghet, mer uthållighet, färre misstag och snabbare framsteg.
3.2.5.148Lyssna Vi måste lära oss att fånga intuitionerna från själen lika tydligt som vi redan kan uppfatta vad intellektet tänker och sinnena rapporterar.
3.2.5.153Lyssna När vi uppmärksammar alltför mycken ensidighet i vårt väsen, i vår karaktär eller i vårt sätt att leva, måste nödvändiga justeringar göras för att återställa balansen.
3.2.5.156Lyssna Balans i alla avseenden är nödvändig i detta sökande. Övervärdera inte dina känslomässiga upplevelser och överdriv inte koncentrationen på de metafysiska studierna. Vi måste ständigt eftersträva balans i allt …
3.2.5.158,Lyssna Hos den insiktsfulle sökaren råder en subtil harmoni mellan aktiviteterna på den långa och den korta vägen. Detta är en aspekt av det som menas med att vara balanserad. Ur denna förening kommer ”den andra födelsen”, den nya människa som till sist återspeglar Överjagets upphöjda medvetande.
3.2.5.163Lyssna Energi och driftighet i handling, lugn och tålamod i meditation – detta är den kombination vi bör sträva efter.
3.2.5.165Lyssna Frigörelsen är inte beroende av någon enskild faktor, utan av en samlad och balanserad totalitet av flera faktorer. Ett ödmjukt sinnelag är inte nog. En disciplinerad vilja är inte nog. Moraliska dygder är inte nog. Ett tränat intellekt är inte nog.
3.2.5.170Lyssna Ju mer intellektuell en människa är, desto viktigare är det för henne att föra in varm hängivenhet i studier och övningar.
3.2.5.184Lyssna Alla influenser och kontakter, personer eller platser som undergräver och förstör vår inre balans måste undvikas som icke önskvärda, om inte rentav onda.
3.2.5.186Lyssna … Vi måste göra egot ödmjukt. Det kan vi själva göra i hemlighet med lugn och eftertänksam meditation. Då behöver livet inte göra det fullt öppet genom bittra yttre omständigheter.
3.2.5.191,Lyssna Evolutionen arbetar med människan på tre olika sätt, intellektuellt, mystiskt och det moraliskt/fysiska. Allt måste tas om hand … Denna trefaldiga väg är vad filosofin begär av oss, till skillnad från religionen, vetenskapen eller mysticismen som vanligen nöjer sig med en. Meditation är det viktigaste eftersom vi inte kan nå bortom intellektet utan den men är själv inte nog …
3.2.5.195,Lyssna Uppgiften är inte bara att göra så gott vi kan med allt som den långa vägen begär av oss. Vi måste också kunna släppa det helt och hållet och ägna uppmärksamheten åt de helt annorlunda krav som vi ställs inför på den korta vägen.
3.2.5.199Lyssna Att finna den högre närvaron i hjärtat är första steget. Nästa steg är att överlämna sig till den, att passivt låta den styra tanke, känsla och handlande. Detta är en uppgift som inte är mindre svår, och som inte tar mindre tid än den första. Det är en konst vi alla måste tillägna oss genom ständig övning.
3.2.5.202Lyssna Det andliga sökandet har två aspekter. Den ena går ut på att ständigt ha rätta tankar, känslor och handlingar samtidigt som de felaktiga rensas bort. Den andra kallas den korta vägen och innebär att ständigt minnas och tänka på Överjaget.
3.2.5.209Lyssna
9 mar 2015
7 jul 2018
16 jul 2018
5 nov 2010
9 maj 2014
3 maj 2014
9 mar 2012
26 dec 2012
9 aug 2024
29 okt 2015
24 nov 2023
14 mar 2017
4 mar 2017
12 apr 2013
22 feb 2022
22 dec 2014
7 apr 2012
15 dec 2024
31 jul 2017
31 jul 2013
27 dec 2021
5 nov 2016
9 jul 2017
2 jan 2023
29 dec 2012
17 feb 2019
13 jul 2015
26 jan 2015
16 mar 2022
11 jan 2014
10 jun 2024
1 mar 2015
17 jan 2021
10 nov 2011
4 feb 2019
17 sep 2021
28 aug 2012
20 feb 2019
29 jun 2024
27 dec 2019
30 maj 2019
11 dec 2019
11 feb 2023
1 okt 2013
17 aug 2023
8 sep 2022
29 nov 2013
22 aug 2023
8 okt 2022
5 jan 2024
21 maj 2019
3 maj 2019
7 feb 2023
9 jan 2014
28 jan 2017
31 aug 2013
The notebooks are copyright © 1984-1989 The Paul Brunton Philosophic Foundation
This site is run by Paul Brunton-stiftelsen · info@paulbruntondailynote.se