Biblioteket
En text som ger uttryck för författarens upplysning har möjlighet att inviga läsaren…
9.14.4.134,Lyssna En känslig människa som studerar en inspirerad text inser att hon inte bara läser orden, utan även får del av Närvarons nåd.
9.14.4.136Lyssna Hur använda en filosofisk bok? Bästa sättet är inte att föreställa sig att man redan från början ska kunna förstå allt, och följaktligen inte heller att bli alltför besviken när svårigheterna tornar upp sig. En mer avspänd attityd är bättre. Var observant på varje ord och mening som ger ett djupt, känslomässigt gensvar - inte att förväxla med en rent intellektuell förståelse. Avbryt läsningen och lägg boken åt sidan när detta händer. Inta en passiv attityd och låt orden verka på dig. Var stilla, öppen och mottaglig. Det är genom en sådan inställning som det så småningom kan öppnas en dörr i ditt inre och som ett ljus kan börja lysa där det tidigare rådde mörker. När du går in genom den dörren och in i det ljuset blir boken lätt att förstå.
9.14.4.149Lyssna Talade eller skrivna ord som passerar en människas vanliga, vardagliga natur och når hennes bättre jag, ger henne tillfällig eller varaktig hjälp. Resultatet beror på om hon följer upp, eller inte följer upp den sinnesstämning som har väckts hos henne.
9.14.4.178Lyssna Musik kan uttrycka mystiska upplevelser bättre än språk, den kan berätta om dess mysterier och glädje, sorger och frid långt bättre än ord. Det trötta intellektet får vila, plågade känslor finner tröst i musiken.
9.14.4.301Lyssna Det var en sjuk och lidande, utarmad och åldrande Händel som gav mänskligheten dess finaste oratorium. Hur gick det till? Han satt orörlig och stirrade frånvarande framför sig tills de inspirerande tonerna framträdde i hans inre. Som i trans, timme efter timme utan avbrott, skrev han sedan ner den givna musiken. Detta pågick i tre veckor. Så gick det till när Messias föddes.
9.14.4.329Lyssna … ”Må hjärta tala till hjärta”, var dedikationen till Missa Solemnis. Detta är ett verk som rör mig djupt varje gång jag hör det, så vördnadsfullt, så överjordiskt är det. Få känner till att Beethoven själv såg Missa Solemnis som sin främsta komposition. Säkerligen är det hans mest förandligade verk, ett fulländat uttryck för länken mellan Gud och människa.
9.14.4.333,Lyssna
14 maj 2020
1 jun 2017
12 jan 2017
15 sep 2024
17 okt 2021
9 aug 2015
28 feb 2020
The notebooks are copyright © 1984-1989 The Paul Brunton Philosophic Foundation
This site is run by Paul Brunton-stiftelsen · info@paulbruntondailynote.se